Heb jij ook altijd zin in iets lekkers?

Heb je je voorgenomen om beter op je voeding te letten, omdat je gezonder wilt leven? Of misschien heb je van de huisarts te horen gekregen dat het echt tijd is om je leefstijl te veranderen? In beide gevallen doe je er goed aan om je suikerinname te minderen. Vaak als je wilt minderen, wordt je drang naar het eten van zoete dingen juist alleen maar groter, omdat je lichaam minder binnenkrijgt. Zonder dat je je er bewust van bent, kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. 

Hoe werkt die vicieuze cirkel?

Gezonde leefstijl - lekkere trek
  • Je voelt je moe, futloos, bent eenzaam, down, gestresseerd of verveeld. Je lichaam vraagt om energie en de snelste manier is het nemen van suikers.
  • Door het innemen van suikers gaat je bloedsuikerspiegel flink omhoog. Suiker zorgt dat je lichaam dopamine aanmaakt waardoor je je gelukkiger voelt. Vervolgens maakt je lichaam insuline aan om de suiker te verwerken.
  • Na die enorme piek, keldert je energielevel doordat je bloedsuikerspiegel ook daalt. Je lichaam heeft flinke hoeveelheid insuline aangemaakt. De suikers worden omgezet en komt in je vetopslag terecht.  
  • Als de suiker in je lichaam is verwerkt en je bloedsuikerspiegel daalt, neemt je energie af en je eetlust neemt toe.  

Op de korte termijn lijkt het nuttigen van veel suiker niet zo’n groot probleem. Maar op de langere termijn kan het leiden tot overgewicht, diabetes en zelfs hart- en vaatziekten. En dat zijn alleen nog maar de lichamelijke klachten. Ook als je nog geen overgewicht hebt, kan het toch schadelijk zijn voor je lichaam.

Bestaan er goede of gezonde suikers?

Er bestaan meerdere vormen van suiker. Goede suikers bestaan niet, wel gezondere. De voedingsindustrie heeft zelfs meer dan 50 verschillende benamingen voor dit ‘gevaarlijke’ product.

Suikers kun je in drie categorieën indelen, natuurlijke suikers, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen. Deze verschillende categorieën zegt je waarschijnlijk niet zoveel. Daarom lichten we het toe.

Gezonde Leefstijl - Bestaan er goede of gezonde suikers?
  • Geraffineerde suiker: wordt in de fabriek gezuiverd. Voorbeelden hiervan zijn o.a. kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, poedersuiker en druivensuiker. Deze vorm van suiker vind je vooral in koekjes, chocolade, frisdrank, snoepgoed, ijs en zelfs brood.
  • Kunstmatige zoetstoffen: zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken en bevatten minder tot geen calorieën. Zoetstoffen komen voor in light-producten zoals light-frisdrank, light-jam en light-zuivelproducten. Alle zoetstoffen die in producten gebruikt worden, hebben een E-nummer. Zo weet je altijd of er gebruik is gemaakt van een kunstmatige zoetstof.
  • Natuurlijke suikers: vind je in honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, stevia, ahornsiroop, vers fruit, gedroogd fruit, fruitsappen, groenten en melkproducten.

5 Tips om de vicieuze cirkel van suikerbehoefte te doorbreken

1. Begin de dag met een stevig ontbijt
Geen wit brood, brood met hagelslag, vruchtensap, fruit-smoothies, cruesli of ontbijtkoek. Dan stijgt je bloedsuikerspiegel te veel door. Door een stevig ontbijt heb je tot aan de lunch minder trek en ga je ook niet lopen snaaien.

2. Een goede nachtrust is het halve werk
Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat ons brein na een slechte nacht sneller naar calorierijkvoedsel verlangt. Door vermoeidheid maak je minder goede keuzes aken en wanneer je langer wakker bent heb je meer tijd om te eten.

3. Meer bewegen maakt je gezonder en gelukkiger
Suikerbehoefte wordt groter als je je futloos voelt. Dus in plaats van op de bank te blijven zitten, maak na het eten een wandeling. Een half uurtje kan al voldoende zijn. Bewegen helpt o.a. bij het afbreken van suikers, bij het verbranden van calorieën en het aanmaken van dopamine. Het voordeel als je vlak voor het slapen gaan wandelt of beweegt je over het algemeen ook beter slaapt. Als je overdag na de lunch wandelt, maakt je lichaam door de buitenlucht vitamine D aan wat ook weer helpt met het beter in je vel zitten.

4. Let op welke suikers je eten
Kan je de suikerbehoefte echt niet bedwingen, zorg dan dat je de gezondere suikers tot je neemt. De voorkeur heeft thee zonder suiker, maar anders thee met honing. Wil je iets lekkers bakken, gebruik dan geen kristalsuiker maar palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Wist je dat je in verhouding hier ook minder van nodig hebt?

5. Stress verminderen en meer ontspannen
Als je last hebt van stress wordt je drang naar suiker alleen maar groter. Probeer manieren te vinden om de stress af te bouwen. Wist je dat buiten bewegen (fietsen en wandelen) al helpt bij het ontspannen.

Ook onverwerkte emoties waardoor je niet goed in je vel zit, hebben effect op je behoefte naar suiker. Sommige mensen gebruiken eten om met hun emoties om te gaan. Dit heet emotie-eten. Mindfulness is niet alleen een mooie techniek om je stress te verminderen maar het helpt om ook om je emoties beter onder controle te krijgen. Met mindfulness ben je gewaar hoe je lichaam voelt, welke emoties je ervaart en wat er in je omgeving gebeurt.

Gratis begeleiding bij leefstijlverandering

Wil jij jouw leefstijl veranderen, maar lukt het je niet alleen? Neem dan contact op met het  Leefstijl Loket van Interactie. De begeleiding is voor jouw doelgericht en laagdrempelig en vanuit een brede kijk op gezondheid en welzijn. De coaches helpen je gratis en je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.

Actie

Gratis begeleiding via

het Leefstijl Loket