Slapen is niet voor luie mensen

Naar mate er meer onderzoek wordt gedaan naar slaap is het steeds duidelijker hoe belangrijk dit is voor je fysieke- en mentale gezondheid. Het belang van een goede nachtrust wordt door te veel mensen onderschat. Goed slapen doet namelijk wonderen voor je concentratievermogen, (leer)prestaties, gemoedsrust, creativiteit en niet te vergeten je immuunsysteem. Wil je minder vatbaar zijn voor griepvirussen of het coronavirus, dan moet je je immuunsysteem verbeteren.

Als dit de invloed is van een goede nachtrust, wat zijn dan de gevolgen van een slechte nachtrust? Als je kwaliteit van slapen afneemt, door wat voor reden dan ook, is de kans groot dat de kilo’s heel makkelijk toenemen en dat je vatbaarder bent voor stemmingswisselingen en depressies.

Het Trimbos Instituut heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat bijna 2 op de 3 Nederlanders beter wil slapen en niet tevreden is over hun slaapkwaliteit. Slechte voeding, piekeren, stress en te veel prikkels beïnvloeden de kwaliteit van je slaap. Er zijn drie onderdelen die de kwaliteit van je nachtrust bepalen; inslapen, doorslapen of (te) vroeg wakker worden.

Omdat een goede nachtrust zo belangrijk is om je lichaam en geest te herstellen, is het van wezenlijk belang dat je goed slaapt, maar ook dat je voldoende slaapt. En volwassen persoon heeft gemiddeld een nachtrust van 7 tot 9 uur nodig. Er zijn wat vooroordelen over mensen die veel slapen, die vinden we lui of we kunnen niet snappen waar die zo moe van zijn. Maar de
mensen die gemiddeld 7 tot 9 uur slapen zijn eigenlijk heel verstandige mensen. Omdat ze goed voor zichzelf zorgen en als je goed slaapt dan presteer je op veel gebieden gemiddeld beter. En je hebt veel meer energie over om leuke dingen te doen. Slaap je gezond & vitaal!

Een eerste stap naar een gezondere leefstijl en beter in je vel zitten begint bij je nachtrust. Hier nog even een paar tips op een rijtje om vanavond al mee te beginnen.

  • Slaap met het raam open. De beste kamertemperatuur is tussen de 15 – 18 graden.
  • Gebruik een uur voordat je gaat slapen geen schermpjes meer (mobiel, tablet, tv).
  • Zorg dat je een vast slaapritme hebt, dus liefst dat je iedere dag op dezelfde tijd naar bed gaat. Als het niet te laat is zeker.
  • Maak je hoofd leeg voordat je gaat slapen, dat kan door het lezen van een magazine, een boek een strip of zelfs het beoefenen van mindfulness.
  • Drink een paar uur voordat je gaat slapen geen cafeïnehoudende dranken of alcohol.
  • Maak een wandeling of doe licht intensieve inspanning.


Wil jij weer beter slapen en minder stress ervaren? Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met het Leefstijl Loket. Tijdens een persoonlijk adviesgesprek of een
individueel traject begeleiden onze buurtsportcoaches je naar een gezondere leefstijl. Je kunt hier geheel gratis gebruik van maken.

Stuur een mailtje naar buurtsportcoaches@interactie-ermelo.nl of neem contact op met Iris via 06- 82681803.