Acht gemeenten slaan handen ineen op sportief gebied

Regio Noord-Veluwe zet in op sporten en bewegen voor mensen met een beperking. De Noord-Veluwe wil sporten en bewegen voor mensen met een beperking in de regio makkelijker maken. Een regiocoach en lokale buurtsportcoaches gaan mensen met een beperking ondersteunen en stimuleren om te sporten en te bewegen. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de acht gemeenten van de Noord-Veluwe.

Lokale ondersteuning van Buurtsportcoaches voor inwoners met een beperking

Lokale buurtsportcoach voor aangepast sporten en bewegen

Alle acht gemeenten van de regio Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten) zetten een lokale buurtsportcoach voor aangepast sporten en bewegen in. Deze coaches gaan het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking meer onder de aandacht brengen, verder uitbreiden en ondersteunen. Dit gaan zij doen door mensen met een beperking van informatie te voorzien en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Voor nieuwe initiatieven zal zowel lokaal als regionaal verbinding met betrokken sport- en beweegaanbieders en (zorg)organisaties worden gezocht.

Team Leefstijl Loket van Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V. bestaande uit leefstijlcoaches en bewegingsagogen
Buurtsportcoaches Iris en Erica van het Leefstijl Loket Ermelo

Even voorstellen: Monique Zuijdwijk – regiocoach aangepast sporten Noord-Veluwe

Monique Zuijdwijk – regiocoach aangepast sporten Noord-Veluwe

Sinds januari van dit jaar ben ik werkzaam als regiocoach in de regio Noord-Veluwe. Ik ken de Veluwe maar al te goed want ik ben opgegroeid in Putten en woon al meer dan 20 jaar met heel plezier in Hierden, gemeente Harderwijk. Ik vind het dan ook geweldig dat de 8 gemeenten van de Noord-Veluwe nu op sportief gebied de handen inéén hebben geslagen om door middel van regionale samenwerking het sporten en bewegen van mensen met een beperking nog makkelijker te maken.

Elke gemeente heeft nu een lokale buurtsportcoach, die niet alleen lokaal het aanspreekpunt is maar vooral ook de drijvende lokale kracht is om mensen met een beperking in beweging te krijgen en te houden. Als regiocoach zorg ik vooral voor verbinding en samenwerking tussen buurtsportcoaches. Daarnaast ben ik ook de regionale schakel voor onze regionale partners in de sport, zorg, onderwijs en ondersteunende organisaties. Samen gaan we zo onze plannen voor aangepast sporten in de regio Noord-Veluwe realiseren.

Vooral via het Uniek Sporten platform (www.unieksporten.nl) willen we herkenbaar en zichtbaar zijn, vraag en aanbod op het gebied van aangepast sporten bij elkaar brengen, ondersteuning bieden en vooral ook veel leuke activiteiten organiseren. Want alles wat je aandacht geeft, wordt zoveel mooier!

Met deze regionale aanpak gaan we onze ambitie waarmaken: ‘Mensen met een beperking kunnen in onze regio blijvend sporten en bewegen als ieder ander. Dit moet in 2025 voor iedereen mogelijk zijn.’

Samen met het enthousiaste en betrokken team buurtsportcoaches aangepast sporten ga ik met veel energie mijn rol als regiocoach vervullen en hoop mooie dingen te kunnen realiseren met en voor iedereen. Vragen? Ik ben bereikbaar via e-mail: noordveluwe@unieksporten.nl of bel 06-46730054

De regionale samenwerking gebeurt onder de vlag van het landelijke online platform Uniek Sporten, waar alle informatie rondom sporten en bewegen met een beperking te vinden is. Op www.unieksporten.nl staan de contactgegevens van de buurtsportcoaches aangepast sporten en staan alle sportactiviteiten vermeld per gemeente.

Wethouders Sport zijn blij met regionale samenwerking
Wethouders Sport van de acht betrokken gemeenten hebben eind 2022 unaniem gekozen voor zowel een regionale als lokale aanpak die sporten en bewegen voor mensen met een beperking lokaal en in de regio mogelijk moet gaan maken. Wethouder Sport van de gemeente Ermelo, Sarath Hamstra: “Iedereen moet kunnen genieten van sport. Hartstikke mooi dat we op deze manier, met aandacht voor de mogelijkheden van de deelnemers, ervoor zorgen dat iedereen in beweging komt en zo kan ervaren hoe leuk sport is!

Actie

Neem contact op

Uniek Sporten